A No-nonsense Family business

Miljoenen zakenvrouw: ‘Ja emm, morgen eten we pizza!”

De voorzitter van de Rotterdamse Ondernemersprijs heeft allesbehalve een lege agenda, in tegendeel. Alles is strak ingepland echter, alles wel met haar eigen persoonlijke touch: “mijn kinderen houden mij met beide voeten op de grond. Ze zijn mijn drijfveer en inspiratie”, zegt Ellen van Dam van Cornelder Holding. Ellen runt één van de oudste (sinds 1814)  Rotterdamse logistieke familiebedrijven én met succes.

Ellen van Dam is de 5e generatie in Cornelder Holding en geboren in Rotterdam. Ze heeft een Noorse moeder en Nederlandse vader. Ze is een intelligente vrouw met ambitie en anders dan menig doorsnee zakenvrouw. Wanneer we Ellen van Dam bezoeken op haar kantoor blijkt dat ook al snel.

“Lieverd ik ben even druk. Ja uiteraard eten we morgen pizza. Ok, ik ga weer even verder ok?”
Ellen van Dam zit in een Teams meeting met één van de bedrijven in Afrika. Er moeten zaken op orde worden gesteld dus zit ze in een kordate discussie. De vele e-mailtjes en geluiden die zijn te horen gaan langs haar heen, ze is volledig gefocust. Zelfs haar telefoon gaat al een paar keer over maar dan ineens is het haar dochter die belt. Ellen zegt ‘I’m sorry, just give me a moment. Ja Emm… wat is er? { Ellen moet lachen}  Ja lieverd, uiteraard eten we morgen pizza”. Ellen hangt op en gaat verder met haar vlammende betoog richting Afrika.

Dit is typerend voor Ellen van Dam. Oog voor het persoonlijke en strikt zakelijk waar nodig. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze met verve dit grote familie bedrijf leidt en verder bouwt voor de generaties die nog komen gaan. Alles op logistiek gebied, de service hiertoe, nieuwe ontwikkelingen en digitalisatie heeft haar volle aandacht. Tegelijkertijd regelt en organiseert ze zaken voor een toneelvereniging, staat ze voor haar drie kinderen én is ze recentelijk aangetreden als voorzitter van de Rotterdamse Ondernemersprijs.

“Humor houd mij op de been”
“Humor en relativeren is belangrijk in het leven vindt Ellen. Mijn kinderen en goede vrienden zorgen hiervoor. Bijvoorbeeld wanneer ik boos ben over een heftige tegenvaller is het louterend wanneer mijn dochter mij op de ‘echte’ problemen wijst”:  ‘Mam! Ik heb niks om aan te trekken, ik zie er niet uit!’
Veel zakenvrouwen besteden heden ten dage het gezinsleven min of meer uit aan nanny’s, Ellen doet dit doelbewust niet zegt ze. “Mijn kinderen houden mij gegrond, zij inspireren mij én relativeren zaken tegelijkertijd. Daarnaast, kom op! Wat is nu echt belangrijk in het leven!!”.

Ellen is een alleenstaande moeder en multitasking is op haar lijf geschreven, dat merk je aan alles, “Moeder zijn en ondernemen kan gewoon, dat bewijs ik graag!”, zegt Ellen. Ondanks haar volle agenda is ze onlangs ook het voorzitterschap van de Rotterdamse Ondernemersprijs aangegaan.